tisdag 20 oktober 2009

Rökfri kommun

I dag är det en stor artikel i Sydöstran som säger att Kommunalrådet ratar rökfritt.

När jag fick frågor om "rökfri kommun" så frågade jag vad det handlar om.

Det vet jag fortfarande inte.

Mina svar var ungefär så här:

Det finns två helt olika frågor att diskutera.

Det ena är att inte få röka på sin arbetstid. Det kan vara ok. Om en del går ut och röker på sin arbetstid vill kanske någon annan läsa en bok eller titta på TV. Det är kanske rimligt att inte använda sin arbetstid till att röka, om man nu stämplar in och ut. Men det gör ju inte alla.

Den andra är att förbjuda rökning på kommunens fysiska platser och intill våra byggnader. Exempelvis här utanför Stadshuset. Rökning är inte kriminellt. Däremot kan man naturligtvis anvisa platser där det stör andra människor så lite som möjligt.

Fortfarande vet jag inte vad "rökfri kommun" innebär och vem det är som driver på i den här frågan. Jag visste inte ens att detta diskuterades ute i nämnderna.