onsdag 2 september 2009

Budget och Populism


Tisdagen var dagen som ägnades åt kommunstyrelsens egen budget.

Om tre veckor är det dags för den stora budgetberedningen. Då går vi igenom alla kommunens verksamheter.

För ett tag sedan skrev Lars Lamberg (FP) en interpellation där han önskade att vi skulle korta ned budgetberedningen till färre dagar.

Jag svarade då att det kan vi visst göra om det finns enighet kring detta, det är inte för min skull vi har budgetberedning. Då var det ingen som sa något.

I går ställde jag frågan igen, långt ifrån press och åhörare.

Om inte våra förtroendevalda är nyfikna och intresserade av kommunens verksamheter, om de inte vill vara insatta i olika frågeställningar - kan de inte heller vara beredda på att ta ansvar för dem.

Nu fanns det tack och lov, en stor lust, att delta i dessa tre dagar och ingen önskade längre att beredningen skulle minska i antal dagar.

Det där med att vi skulle "spara pengar" genom detta förslag var nog mest populism. Men om man menade allvar med det så finns alltid möjligheten att avstå sitt arvode och att inte ta ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Kvällen ägnades åt tre timmars möte med minkfarmarnas lokalförening. Den mesta tiden gick åt till att diskutera flugproblematik. Och även om det inte låter så spännande så var det ett både intressant och lärorikt möte. Tack för inbjudan!