tisdag 21 juli 2009

Insändare


En blogg som inte uppdateras MINST dagligen är värdelös.

Förlåt kära läsare.

Det har varit svårt att få till det.

I mitt huvud finns dagligen massor av ord som jag sätter ihop till meningar som jag tänker att jag ska blogga om.

Men sen försvinner det i stenhårda prioriteringar om kvällarna.

Jag har fått en del insändare i sommar som jag förstås borde svara på. Det är tur att det skrivs insändare för lokaltidningarna är annars så fruktansvärt meningslösa om sommaren.

Det finns säkert en hel del som vill ha sommarprenumeration på dagstidningar, för att de är lediga och har tid att läsa. Jag tänker tvärtom. Kanske borde vi spara de pengar vi lägger på tre tidningsprenumerationer, det står ju ändå inte mycket av värde under semestertid.

Men insändare är alltid intressanta.

Först kom en insändare till mig från Jeppe Johnsson (M), han skrev att Sölvesborgs skolor har så fruktansvärt dåliga betyg och att det beror på alltför långt Socialdemokratiskt styre. Om Alliansen får styra, skrev han, så skulle betygen bli bättre. Det där är intressant, eftersom Alliansen vill investera mindre i våra skolor än vad vi i majoriteten vill, de vill också avsätta mindre pengar i budget till lärare och anser att "lärarna måste istället bli lite mer kreativa". Så ska Alliansen uppnå bättre betyg i Sölvesborg.

Jeppe har delvis rätt. Sölvesborgs ungdomar har en historia av lägre betyg än i flera andra delar i landet. Det finns förklaringar, noggrant utredda av värre förståsigpåare än Jeppe Johnsson och Heléne Björklund. Jag ska inte reda ut det nu men det handlar förstås om föräldrarnas utbildningsbakgrund, framtidsdrömmar, kultur etc.

Men det Jeppe förmodligen inte vet, eftersom han inte vet så mycket om Sölvesborg, är att Bokelundsskolan (en av våra två högstadium) har bättre resultat 2009 än någonsin tidigare. Detta tack vare ett mycket målmedvetet och aktivt arbete för att förbättra resultatet. Om det är tack vare den Socialdemokratiska ledningen vill jag inte uttala mig om. Jag vill istället hylla personalen och ledningen för deras arbetsinsats. Grattis till de fina resultaten!

Nästa insändare var från en invånare som önskade sig en stor lekpark i centrum, varför inte Järnvägsparken, skrev kvinnan som önskade sig detta. Jag kan med glädje och stolthet berätta att det finns en motion, som jag skrivit, om just detta. Trots att alla borgerliga partier röstade nej så vann den bifall i kommunfullmäktige. Redan nu i höst kommer det att börja byggas på en familjepark i Järnvägsparken. Den byggs i två etapper. Det blir en bra investering. Familjer kan resa hit med tåg för att leka en stund i parken, näringslivet i centrum kan få nytta av denna park när familjerna kan pausa i shoppingen, leka en stund och få ny energi.

Så jag kan glädja dig med att din önskan om lekpark i centrum snart kommer att besannas.

Ulf Svensson (C) hade i dag en insändare om ett mer aktivt torg. Näringslivskontoret är ansvarigt för att torget är dött och borde bli mer aktivt skriver Ulf Svensson. Sådär har jag hört många uttala sig "kommunen borde..." men att en ledande förtroendevald, som sitter i Kommunstyrelsen, inte har bättre insikt tycker jag är beklagligt.

Näringslivskontoret gör ganska mycket tillsammans med handlarna i centrum, det pågår ett intensivt arbete kring detta. Ulf Svensson kunde ju kollat upp det först. Men det krävs framförallt två saker för att handeln ska fungera: Duktiga entreprenörer och många kunder. Om det inte finns kunder så kan inte handeln fungera. Handlar du själv alla dina varor i centrum Ulf Svensson?

Förresten så är det en myt att vi har ett dött centrum i Sölvesborg. Det finns betydligt fler butiker i vår stadskärna än i motsvarande små städer. Var rädda om dem! Handla lokalt!

Nu ska jag fortsätta läsa morgontidningarna.

Det var bra att blogga lite.

På så vis tar det lite längre tid att läsa.