tisdag 21 juli 2009

Har du semester?


-Har du semester?

Håll med om att det är den vanligaste öppnaren på samtal i dessa tider.

Jag svarar alltid så krångligt på den frågan. Det förhåller sig nämligen så här.

Kommunstyrelsens ordförande har "rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet" enligt våra regler.

Men "semester" i den vanliga bemärkelsen är det ju inte. Jag stänger inte av min mobil eller gör mig oanträffbar.

I år har jag valt att endast reservera två veckor som "semester", och naturligtvis så får jag dagligen telefonsamtal och mail som jag måste besvara. Det stör mig inte.

Det är väldigt svårt att ta helt ledigt från ett sådant förtroendeuppdrag.

Om inte omöjligt.

I år ska jag dessutom använda fyra av mina tio semesterdagar till att åka på tjänsteresa till Malbork i Polen.

Det är förstås lite speciellt att offra ledighet med familjen för en sådan tjänsteresa men jag har bedömt det som viktigt. Jag var inte där i fjol och "borgmästarens" närvaro är viktig för Polackerna.

Vi har i dag två aktiva vänorter; Malbork i Polen och Wolgast i Tyskland, vi har dessutom utbyte med Ukmerge i Litauen.

Vi har fortfarande avtal med, men helt avsomnade relationer till Sortavala i Ryssland och Nexö i Danmark.

De två vänorterna Malbork och Wolgast är väldigt aktiva. De hittar på festligheter och nyttig samverkan regelbundet. Jag försöker att besöka dem en gång om året men anser för övrigt att det är ute i organisationen, skolorna och i näringslivet som utbytet ska ske. Och det fungerar rätt bra.

Men nu är det alltså dags för mig att besöka Malbork i Polen, vi åker i morgon, vi ska besöka deras medeltida festival och lära oss mer om hur de arbetar med att få finansiering till sina EU-projekt (de är väldigt duktiga på det där).

Malborkarna har specificerat inbjudan. De vill ha två officiella representanter från kommunledningen. Det blir jag och Fritids- och kulturchefen, de vill också att vi ska ha ett marknadsstånd på den medeltida marknaden med produkter från Sverige och vår region. Den ska kulturansvarig och parkansvarig sköta om, de har en utmärkt planering för det arrangemanget.

Dessutom så har de särskilt bjudit in representant för svensk-polska föreningen, och det passar bra, för han kommer att fungera som tolk för oss andra som inte kan polska.

I morgon kväll bär det alltså av mot Polen och kanske kommer det fler rapporter därifrån.

Men nu först ska jag ut i trädgården och skörda rabarber som ska bli till paj inför den TV-sända matchen Mjällby AIF mot Norrköping.

Missa inte den.

-Har du semester?