måndag 22 juni 2009

Förskolorna i Sölvesborg


Det är mycke nu...

Trädgården kräver rätt mycket av min tid. Och barnen. Och hemmet. Och allt det andra...

Så det här får vara bloggande i efterhand.

Måndagen startade med att jag träffade företrädare för Sjöräddningen och diskuterade en del spännande utvecklingsplaner.

Därefter besökte jag en liten förskola.

Den är "tillfällig".

Jag vet inte när den inrättades. Men som de flesta av våra förskolor så har den inrättats tillfälligt i en lägenhet när det plötsligt dykt upp ett tjugotal barn som är i behov av barnomsorg snabbt.

Trots att personalen lyser av engagemang och lust att stimulera barnen så blir man trött av att se deras arbetsmiljö.

I denna lilla lägenhet gör de sitt allra bästa för att det ska bli så bra som möjligt för barnen. Men det är en förfärlig arbetsmiljö. Trångt. Ickefunktionellt.

Personalens arbetsplats, där en förskollärare satt och planerade för barnens vecka och sommarledighet, är en dator som är ämnad för barnen, på en ministol som också är ämnad för en treåring.

Snart får de nya och funktionella lokaler. Byggda för barn och ritade och planerade av förskollärare. Det är jag stolt över!

På kvällen var det fullmäktigemöte. Relativt odramatiskt trots att vi beslutade om budgetramar för 2010 och neddragningar för 2009.

Ingen av de övriga partierna hade ett eget budgetförslag. Så vårt förslag gick igenom helt utan diskussion och ingen omröstning (månne första gången i historien?). Märkligt.

Jeppemoderat ville vinna några billiga poäng genom att prata förskolor.

Han har förmodligen aldrig varit på ett enda lägenhetsdagis i Sölvesborg.

Han lyckades säga "Vi är för småskalighet"

Populistiskt.

Han har hittills inte svarat en enda gång på min fråga om hur deras alternativ ser ut. Hur vill de organisera barnomsorgen i Sölvesborg och samtidigt ta ekonomiskt ansvar.

Behålla lägenhetsdagisen är tack och lov omöjligt då byggloven går ut.

Vart skulle de ta vägen, våra barn, de viktigaste kommuninvånarna, om Moderaterna haft majoritet i Sölvesborg?