söndag 22 mars 2009

Vänortsbesök avslutatVåra vänner från Wolgast och Malbork har nu åkt hem, jag vet att de var nöjda med besöket och att de fick många intryck med sig hem.

De anlände på torsdagskvällen.

På fredagsmorgon startade vi i Stadshuset, vi presenterade oss för varandra och visade bilder och korta fakta om Sölvesborg.

Vi visade givetvis också vår marknadsföringsfilm vilken gjorde stort intryck på dem.

Därefter gjorde vi ett besök på Biblioteket och Lärcentrum, där fick vi information och intressanta diskussioner.

Efter lunch begav vi oss till Tekniskt Lärcentrum för att visa hur vi samarbetar skola-näringsliv, besökarna var djupt imponerade av våra lokaler och hur vi organiserar arbetet och skolverksamheten. Gymnasiechef Rolf Nilsson svarade på deras frågor som aldrig ville ta slut och erbjöd sig också att via mail eller telefon fortsätta diskussionen vid annat tillfälle eftersom vi skulle vidare. Vi gjorde ett snabbt besök på brandstationen där Christer Amundsson tog väl hand om oss. Och precis som jag trodde fanns det ett stort intresse för våra brandbilar, stationen och organisationen med deltidsbrandmän.

Sen invigde vi en ny plats i kommunen: Malborkplatsen. Det passade bra eftersom vi nu varit vänort till Malbork i tio år. Det finns sedan tidigare redan en Wolgastplats. Liten diskussion uppstod om vilken plats som var den finaste och Wolgastarna uttryckte en önskan om sittbänkar vid Wolgastplatsen.... vi får se hur det blir med den saken.

På kvällen släppte vi loss barnen inom oss på Kreativum. Det var fantastiskt kul. Vi hade också en mindre landskamp och SVERIGE vann trots utpräglat fusk från framförallt Polackerna. Vi hade en mycket trevlig och avspänd fredag.

På lördagen var det framförallt citywalk... vi rekommenderade shopping och fika i centrum och de båda delegationerna som var utrustade med kartor och information fick rå sig under några timmar. Det uppskattades. På eftermiddagen samlades vi igen. Vi presenterade vårt ovanliga och fina stadshus, kommunens högsta chefer fanns på plats trots att det var lördag. Och på kvällen var vi alla på plats på årets Företagargala. Det var mycket trevligt och välarrangerat. Priser delades ut. Kontakter knöts. Problem diskuterades. Våra internationella gäster var mycket nöjda med sitt Sölvesborgsbesök när de framåt midnatt fick återvända till sina hotell.

Och jag med.