torsdag 19 mars 2009

Bråk igen

Jag har egentligen inte tid att bråka med en Kerstin i Karlskrona. Men jag försöker förstå hur hon tänker, varför hon väljer att låta en seriös stor tidning som BLT bli så nedsolkat av alla dessa webkommentarer. Så jag fortsätter min lilla strid i denna fråga. Vissa tycker det är barnsligt. Andra tycker det är bra. Någon måste i alla fall få igång debatten.

Den här gången var det en liten artikel den 18 mars om att Jeppe Johnsson inte deltog i manifestationen mot orättvisor.

Till artikeln kom i sedvanlig ordning ett antal webkommentarer. En av dem påstod att min arvodeshöjning för i år skulle vara hundratusen kronor, eller åttatusen i månaden. Kerstin Johansson som är ansvarig utgivare för BLT vet naturligtvis att detta är en helt felaktig siffra, att min arvodeshöjning grundar sig i ett genomsnitt på vad all kommunalt anställd personal fick i lönehöjning för 2008.

Den genomsnittliga löneökningen för 2008 blev 4,35%, vilket gör att mitt totala arvode för 2009 blev 42485 kronor i månaden.

Jag skrev ett argt mail till Kerstin Johansson som är ansvarig utgivare för BLT och frågade varför de väljer att publicera sådant som de vet är felaktigt och som inte har ett dyft med artikeln att göra. Kerstin svarade att visserligen var den felaktig men så där fungerar det skrev hon, åsikter framförs och bemöts och dessutom var inte kommentarern kränkande så det var inget att bli upprörd för. Jag hävdar att det där inte var en ÅSIKT, det var ett påstående om min arvodeshöjning där BLT medvetet valde att publicera något som är felaktigt.

Jag fick aldrig något svar på mina frågor.

Men eftersom Kerstin Johansson anser att vår mailväxling har ett så pass stort läsvärde så att hon vill dela med sig av dem så vill jag naturligtvis inte vara sämre. Här följer vår mailväxling:

Den 2009-03-18 14.27, skrev "Helene Björklund" :
Hej på er, jag skulle gärna vilja höra motiveringen till att BLT och ansvarig utgivare väljer att publicera en felaktig uppgift om min "löneökning" till en artikel som heter "Jeppe Johnsson deltog inte".

Den här gången vill jag verkligen få ta del av hur ni tänker när ni enligt ansvarig utgivare: "granskar alla kommentarer i förväg och jag har tydligt givit anvisningar om att vi ska följa pressens etiska regler"
När BLT väljer att publicera uppgifter kring mitt arvode och hur hög uppräkningen är årligen så levde jag i tron att ni vill publicera rätt siffror.

Men i BLTs webkommentarer får vad som helst publiceras, ingen tar ansvar för vad som skrivs, och mitt tålamod är slut.


Hälsningar

Heléne Björklund
Kommunstyrelsens ordförande
Sölvesborg

>>> Kerstin Johansson 03/18/09 3:30 >>>
Hej Helene!
Sakfelet i den kommentaren rättades ganska omedelbart av en ny kommentar som hänvisade till den korrekta löneökningen. Kommentarerna fungerar ofta på det viset: åsikter framförs och bemöts.
Jag tycker inte den är så allvarlig i sak - visserligen felaktig men inte kränkande eller stridande mot de etiska reglerna. Å andra sidan tillförde den inte heller något till innehållet i artikeln och därför kan den lika gärna vara opublicerad.
Faktafel förekommer både i papperstidningen och på nätet, både i det material vi redaktionen själv producerar och i det som vi får in i form av kommentarer eller som insändare.
Sakfel rättas konsekvent av redaktionen när de påtalas. I det här fallet också av en läsare.

Mvh
Kerstin
--
Kerstin Johansson
Tidningschef
Blekinge Läns Tidning
371 89 Karlskrona
0455-77 160
070-68 77 160


Den 2009-03-18 16.16, skrev "Helene Björklund" :
Det där svarar ju överhuvudtaget inte på varför du väljer att publicera en så felaktig siffra?

Nu noterar jag att kommentaren är borttagen och då blir det ju svårt för dig att förklara det när du nyss har försvarat den.

Den kunde lika gärna varit opublicerad men den har varit publicerad sedan 08.14 vilket är hela dagen.

Jag kan inte era etiska regler, men jag vill gärna förstå hur du resonerar varje gång du väljer att publicera dravel eller personliga påhopp eller felaktiga fakta i de där kommentarerna. Det är därför jag frågar. Och jag ser inte att jag fått svar.

Att någon annan har publicerat en annan siffra angående min lönehöjning motiverade väl inte att du publicerade den felaktiga kl 08.14.

Vem har facit om vad som är kränkande?
Om jag blir kränkt av att du väljer att publicera en uppgift i din tidning som säger att min löneökning är närmare 100 tkr i år, har jag fel då?
Och om flera andra, med lönestopp och lönesänkningar etc blir kränkta av dina felaktiga uppgifter, har de fel då?

Jag vet inte vilka "regler" du går efter när du publicerar men jag vill gärna veta det och ser fram emot svar på mina frågor.

/Heléne

>>> Kerstin Johansson 03/18/09 4:38 >>>
En felaktig siffra kan knappast vara kränkande, Helene! Faktafel -ja! Men därifrån till kränkning är det trots allt en bit. Du får vara hur irriterad du vill den här gången, men nu håller jag inte med dig.
Det kanske vore bra om du och jag träffades istället för att argumentera via mejl?

Mvh
Kerstin
--
Kerstin Johansson
Tidningschef
Blekinge Läns Tidning
371 89 Karlskrona
0455-77 160
070-68 77 160

Den 2009-03-19 08.53, skrev "Helene Björklund" :
Hej igen, det är alltid trevlig att träffa nya människor så det har jag inget emot, men jag tror inte att vi blir mer överens för det.

Jag kommer att fortsätta påpeka när jag tycker att ni gör fel, och jag håller mig till de gånger jag själv blir inblandad. Annars skulle det bli ett heltidsjobb för mig.

Det jag är ute efter och försöker förstå och få svar på är hur du tänker när du väljer att publicera vissa av dessa kommentarer. Den i går exempelvis. Det kan väl knappast kallas en "åsikt".

Varför valde du att publicera felaktiga siffror när du rimligen måste ha känt till att de var felaktiga?
Om nu kommentaren var enligt era riktlinjer och du kan försvara den, varför försvann den då?

BLT som är länets största morgontidning borde, enligt mig, agera mer seriöst. Och jag tillåter mig behålla den uppfattningen.

/Heléne Björklund