onsdag 25 februari 2009

Maktfullkomlig, odemokratisk och med skyhög lön

Jag försöker att vara öppen och tillgänglig. Både för media och allmänheten.

Det finns kanske ännu bättre sätt. Men mitt sätt är att finnas där, öppen och tillgänglig. Svara på samtal. På mail. Ha min dörr öppen. Försöka att alltid ta mig tid. Att avsätta mycket tid för media- och medborgarkontakter.

Det där är inget som stör mig. Jag är beredd på att avsätta den tid som krävs och att vara tillgänglig och offentlig större delen av dygnet. Det där har hittills aldrig stört mig.

Jag tittar mig omkring. På våra grannkommuner. På andra kommuner mer fjärran. Det känns som att vi, ordföringar, i Sölvesborg är mer tillgängliga än flera av våra kollegor. Ändå verkar det inte räcka. Det finns krafter som vill påstå att vi sitter med alltför feta arvoden och myglar om det mesta. Desto mer vi syns och är tillgängliga, desto skarpare blir kritiken.

Det börjar bli tröttsamt.

Vi blir beskyllda för att vara maktfullkomliga och odemokratiska och ännu värre epitet än så.

De förtroendevalda som är tystast, klarar sig bäst.

Är det så vi också borde agera?
Har vi missat någon viktig information som övriga partier tagit del av?

Det kanske är dags för oss att låta de tjänstemän (som har betydligt fetare löner än vi förtroendevalda) kommunicera vad vi beslutar.

Usch. Det där var en gnällig inledning. Men jag hade föredragit att vi haft en opposition som agerade som borgerliga politiker, som drev frågor om skattesänkningar, privatiseringar, konkurrensutsättningar... diskussioner om ideologi. Nu skriver de motioner om vilken tid på dagen kommunstyrelsen ska sammanträda (som överhuvud taget inte är en fråga för kommunfullmäktige att besluta om), enkla frågor om vad som utspelar sig på kommunstyrelsens sammanträde (när personen själv inte behagar gå dit) och de försöker med alla smutsiga medel de kan fokusera på allt annat än politik och ideologi. Det är rätt trist.

Nåväl... jag träffade pressen i morse, jag förmedlade så öppet och tillgängligt och sanningsenligt som möjligt vad som utspelade sig på beslutssammanträdet i går. Förmodligen gör man vad man kan för att hitta negativa infallsvinklar på det. Så att det inte framstår som om majoriteten sköter sig och allt är frid och fröjd i Sölvesborgs kommun.

Därefter träffade jag Leifh Stenholm, länsantikvarie. Det är alltid stimulerande att möta Leifh. Han är full av entusiasm och han har ständigt planer att förverkliga. Dessutom är han bildad och spännande.

Sedan var det dags att bege sig till den östra delen av Blekinge. Regionfullmäktige i Karlskrona. Efter flera timmars prat fick vi äntligen besluta både om turismstrategi och tillväxtprogram. Det var bra. Och det var, trots de flera timmarna, ett bra möte. Vid några tillfällen till och med spänstiga diskussioner.

Nu är jag trött och jag ska verkligen anstränga mig för att vakna med ett leende på läpparna och med mindre gnälliga ord.

Du kanske tror att det är medelklassen
Du kanske tror att det är finansaktörerna
Du kanske tror att det är experterna
Du kanske tror att det är direktörerna
Men det är folket som bygger landet ...

(Folket bygger landet, Ulf Lundell)