tisdag 27 januari 2009

Varsel, uppsägningar och konkurser

Varsel, uppsägningar och konkurser präglade morgonens sammanträde med näringslivsutskottet. Det är kris, mins sagt, i Blekinge och Sölvesborg.

Det går inte en dag utan att ett eller flera företag alarmerar. Frustrerade och ibland desperata samtal förs. Hoppet att få ett nytt jobb har redan släckts, om det ens har funnits, hos många av de som nu blivit arbetslösa.

"Projekt för arbetslösa" var ett huvudnummer på arbetstutskottets förmiddagsmöte. Vi har redan dragit igång ett flertal projekt, flera är på gång. Det är statens ansvar. Men vi känner ansvar för våra kommuninvånare, vi vill tända hoppet. Det är orimligt och omänskligt att låta det gå 300 dagar innan staten (arbetsförmedlingen) gör något för den arbetslöse. Därför planerar vi i kommunen nu att göra något själva. Än en gång har staten flyttat över nya kostnader på kommunen.

Eftermiddagen ägnades åt företagsbesök.

I kväll har jag varit inbjuden gäst på den utbildning som partiet genomför för nya medlemmar i Sölvesborg. Vi diskuterade skillnad mellan partiuppdrag och kommunuppdrag, vad kommunstyrelsens ordförande gör om dagarna, hur ett ärende kommer till och hela händelsekedjan till det att kommunfullmäktige beslutar.

Det blev naturligtvis också en del samtal kring aktuella politiska frågor, arbetslöshet, utbildning, nya bostadsområde mm.

Nu är jag trött och sliten.
Och hostan ger aldrig med sig.
Den verkar snarare trappa upp kriget och vilja få mig däckad.
Hostan ger mig dålig sömn.
Jag börjar bli vansinnigt trött på den.