lördag 31 januari 2009

En rik man med stort hjärta

Det blev inte många minuters Trondman i går.
Trots att jag höll mig vaken.
Han fick inte så mycket utrymme. Tyvärr.

I dag är det lördag.
Jag har ledig förmiddag men uppdrag i eftermiddag och i kväll.
Det är skinnpremiering och därefter middag.

Vill gärna uppmärksamma er på vad Bengt Dennis sa i torsdags:
"I dessa tider är det helt fel med skattesänkningar, de skattesänkningar som har genomförts nu går till sparande och inlåsning, de bidrar inte ett dugg till ökad konsumtion"

Jag undrar om han kommit på det där själv eller om han hört mig säga det någon gång under det senaste halvåret.

Jag hade en annan intressant konversation med en rik man med stort hjärta. En god man.

Han hade varit på sjukhus, det var visst något med en arm. Han fick betala 120 kronor. Han blev chockad. Och han uttryckte "Det är ju inte konstigt att den verksamheten inte går ihop, 120 kronor, det räcker ju inte till någonting". Han sa sig vara beredd att betala lite mer. Rätt så mycket mer. Han ansåg att han som har det gott ställt skulle betala mer för sig och sina barns sjukvård. En differentierad taxa helt enkelt. Han tog flera exempel, skolmaten, där kunde han också tänka sig att betala mer. Och att andra, som inte har råd att betala, skulle få äta "gratis".

Jag lyssnade på denna goda, trevliga man. Det är i och för sig inget ovanligt resonemang. Jag har hört det åtskilliga gånger.

Sen sa jag, vi har ju redan det systemet, men vi betalar via skatten. Du som tjänar mycket betalar lite mer skatt. Den som tjänar mindre får åtnjuta dina skattepengar. Det är solidaritet. Det är inte fult.

Om "fattigbarnen" ska pekas ut och äta på kupong i skolan då pekas de ut, då blir skillnaden tydlig. Och jag vet att många har varit med om det här. Det systemet är borta nu. Låt oss aldrig få uppleva det igen.

Efter en stunds diskussion höll han med mig.
Han är ju som sagt en god man med stort hjärta.