torsdag 29 januari 2009

Det blev visst ingen lunch idag

Många frågar mig om det är roligt att vara kommunstyrelsens ordförande.
Jag brukar svara att "roligt" är väl inte det bäst beskrivande ordet, det är utmanande och svårt. Stimulerande och oerhört lärorikt. Spännande och innehållsrikt.

Människor förväntar sig att jag ska kunna svara på allt mellan himmel och jord, barnomsorgstaxa, högskoleelevernas resultat, hur mycket varje måltid kostar inom äldreomsorgen, stinkpaddornas betydelse, hur pensionärernas pengar bäst ska förvaltas, hur länge avloppsrören ska hålla innan det är dags att investera och på vilket djup de ska ligga... etc.

Det finns ju professionella anställda, som kan sina verksamheter och som kan svara på alla de här detaljfrågorna. Men med all information jag har tillgång till så blir det inte så svårt. Mitt minne är dessutom oerhört rymligt så informationen stannar kvar.

Man behöver alltså inte vara utbildad civilingenjör, psykolog, lärare, ekonom, sjuksköterska och tillika skogsarbetare... man behöver ett rymligt minne, stora öron och relativt stor mun. Men berätta inte det här för någon.

Det jag vill säga är att en förtroendevalds roll, är att vara samhällets, medborgarnas röst in i politken och styrningen. Det här brukar missförstås, inte minst av oss politiker själva, man förväntar sig (och vi tar ibland på oss den rollen) att vi ska vara chefstjänstemän som försvarar och förklarar nuvarande system. Jag försöker att inte vara sådan. Därför har jag varje vecka inbokade besök, utanför sammanträdesrummen, med kommunala arbetsplatser, föreningar, företag, privatpersoner, för att lyssna.

I dag har jag varit på en liten förskola. Då är det ROLIGT att vara kommunstyrelsens ordförande. Fantastisk personal, härliga ungar. Miljöombyte. Jag tänker nog återkomma till det där men tiden rusar.

Jag har snart en "hemma-hos-vigsel". Jag ska viga ett par i parets bostad en bit härifrån. Därefter ska jag på årsmöte med Blekinges byggmästareförening. I Ronneby.

Det lär bli sen kväll innan jag är hemma även i dag.
Men det har i stort varit en positiv dag.

Det är rätt roligt faktiskt.