onsdag 12 november 2008

Svetsutbildning

Gymnasieförbundet i Sölvesborg-Bromölla har väldigt framgångsrikt bedrivit en KY-utbildning, en svetsutbildning.

För ett par veckor sedan kom beskedet att den inte får fortsätta som KY-utbildning. Ett mycket märkligt beslut som vi inte kunde tro på. Men det visade sig vara sant. Och beslutet är inte överklagningsbart.

Den moderatstyrda regeringen har pekat ut riktningen. 220 KY-utbildningar ska minskas till 100. Mindre resurser. Det ska satsas på naturbruk och handel.

Svetsutbildningen i Sölvesborg och Bromölla har varit en succé. Sedan den startade har samtliga som genomgått utbildningen fått jobb.

När tusentals människor i vår region förlorar sina jobb är det ännu viktigare att Sverige investerar i kunskap som ger jobb.

Bristen på svetsare gjorde att industriföretagen i vår region efterlyste en svetsutbildning. Samtliga som genomgått utbildningen har fått jobb – och några elever har redan under praktiktiden gjorts sig så oumbärliga för företagen att de har anställts innan avslutad utbildning.
Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att svetsutbildningen ska kunna genomföras. Trots allt. Men med annan status och annan finansiering.

Än en gång måste vi försöka lindra effekterna av moderaternas politik.

I redan mycket svåra tider är detta tröttsamt.
Minst sagt.