torsdag 11 september 2008

Privata gymnasieskolor

I går hade vi ännu en lång rad av ansökningar till privata gymnasieskolor.

Majoriteten tog ett historiskt beslut.
Historiskt.

Vi sa ja till en privat gymnasieskola.

Det är en omvårdnadsutbildning som vi inte kan erbjuda i egen regi och inte heller, så som den är utformad, med våra samverkansvänner.

En ideell stiftelse här i kommunen vill erbjuda denna utbildning. Den kan tillföra något och vi hade ingen anledning att säga nej.

Samma stiftelse, och en hel del privata bolag, hade fler ansökningar. Till samtliga övriga beskrev vi de konsekvenser det kommer att få för vår kommun om Skolverket beslutar sig för att säga ja.

De privata friskolorna kommer inom en snar framtid, med de vikande elevunderlagen, bli en ny konkursbranch.

De erbjuder billiga utbildningar, program med låga omkostnader, som skattekollektivet ska vara så vänliga att betala för så att aktieägarna kan plocka ut sin utdelning. Medan de så vänligt låter kommunerna fortsätta bedriva de dyrare programmen.

Vi har haft kämpar, hjältar, som för åtskilliga år sedan lyckades etablera en kommunal gymnasieskola i lilla Sölvesborg. Med hjälp av goda grannar har vi kunnat behålla den och utveckla den. Nu har vi ett välfungerat Tekniskt LärCentrum där vi har investerat hundratalsmiljoner.

Hur kan den borgerliga alliansen, så oreserverat, vilja bidra till att minska elevunderlaget för vår gymnasieskola. Sälja ut de teoretiska programmen och på så sätt även avveckla vårt TLC.

Det är ansvarslöst.