torsdag 28 augusti 2008

Begravning

I dag har det varit begravning för vår förre högt uppskattade stadsarkitekt.

Det var oerhört fint och värdigt.

Jans hustru Ingbritt utstrålade, trots all sorg och smärta, så mycket värdighet och stolthet och hon höll ett fantastiskt tal i positiv anda. Det gjorde att vi trots allt gick därifrån med ett soligt sinne.

Sölvesborgs kommun minns Jan Lagerås

Den 8 augusti nåddes vi av beskedet att kommunens förre stadsarkitekt Jan Lagerås hade avlidit. Jan, som under årens lopp blivet en av regionens mest uppskattade och kända arkitekt, lämnar ett stort tomrum efter sig.

Flera är vi inom Sölvesborgs kommun som känner vemod och saknad efter Jan Lagerås, både som person och yrkesman. Under sina 30 år i kommunens tjänst kom att han att prägla hela kommunens utformning. Jag vill påstå att Jan skapade en mycket speciell anda och känsla som även besökare förnimmer i Sölvesborg.

Jan Lagerås kom till Sölvesborgs kommun som 34 årig stadsarkitekt. Han utbildade sig till arkitekt på Chalmers och arbetade sedan en tid i Köpenhamn. Tiden i Köpenhamn kom att forma hans arkitektur på ett påtagligt sätt. De danska formerna, färgerna och detaljerna tog han med sig tillbaka över sundet. Denna förkärlek till det danska kan ses i flera av Jans ritade byggnader och hans färgsättningar.

Jan Lagerås var en mycket noggrann och ambitiös stadsarkitekt som inte lämnade något åt slumpen. Han såg till helheten även i den minsta detalj som skulle utformas eller byggas. Att klä in en transformatorstation på Hästtorget så den skulle smälta in i torgmiljön, att rita ett kontor åt det multinationella företaget Mark IV eller att utforma ett stadshus för att smälta ihop med ett gammalt badhus. Inget uppdrag var för litet eller stort för Jan Lagerås. Med samma iver och frenesi tog han sig an varje uppdrag.

Jans kunskap och skicklighet var känd långt utanför kommunens gränser och Jan fick flera utmärkelser. Jan var den första att få det nyinstiftade Stadsmiljörådets utmärkelse, Blekinge landstings arkitektpris och flera andra priser. Många arkitektförbund har också kommit till Sölvesborg för att studera hans utformning av bebyggelsen.

Jan var en stadsarkitekt från den gamla skolan. Att använda dator som designhjälpmedel var inte att tänka på. Känslan att låta ritpennan flyta över skisspappret försvann då. Han ville rita och lyfta fram det han skapade med känsla i händerna, vilket vi i Sölvesborgs kommun är väldigt stolta och tacksamma över.

Det var inte bara byggnader, inredningar och färgsättningar som Jan var suverän på. Hans konstnärliga ådra finns det flera bevis på. Vi minns de vackra och omsorgsfullt utformade akvareller som han målade inför utställningar i Sölvesborg.

Bakom denna kreativa och skapande person fanns även en människa med ett stort hjärta för den enskilde kommuninvånaren. Jan tog sig alltid tid för att ge besökare tips och goda råd på hur man skulle utforma sin tillbyggnad eller ombyggnad. Han tog ofta fram sitt skisspapper och ritade ett förslag till den besökandes förtjusning. Flera av kommunens invånare har säkert byggnader som Jan varit med om att utforma.

Hela Sölvesborgs kommun är på något sätt präglad av Jan Lagerås arkitektgärning. Han har utformat bibliotek och skola i Norje, äldreboende och skola i Mjällby, skolor i Hörvik, Nogersund och Hällevik, bibliotek, stadshus, brandstation och polishus i Sölvesborg, utformat rosengården i Slottsparken, vattenspelet i Rådhusparken mm mm. Detta är bara ett fåtal av alla de projekt som Jan Lagerås förgyllt Sölvesborgs kommun med. Listan på Jans uppdrag och verk är mycket, mycket lång.

Det är med stor tacksamhet vi ser tillbaks på Jan Lagerås livsverk i Sölvesborgs kommun. Vi skall göra vårt yttersta för att försöka vårda den prägel som Jan satt på vår kommun och föra den vidare till kommande generationer.

Vi delar sorgen och saknaden efter Jan tillsammans med hans hustru Ing-Britt och deras dotter Anna med familj.


Heléne Björklund,
Kommunstyrelsens ordförande, Sölvesborg